Skip to main content

Tekeningen maak je met een scherpgepunt potlood op een mooi wit vel papier. Zo werd het je vroeger op school geleerd.Tekeningen maak je met een scherpgepunt potlood op een mooi wit vel papier. Zo werd het je vroeger op school geleerd.

Ik vind het echter spannender om op hout te tekenen. Liefst met een dik potlood en gecombineerd  met het krassen van een scherp voorwerp in een aangebrachte natte grondverf of inkt. 

Deze techniek biedt veel mogelijkheden tot experimenteren. Het hout, als drager van de afbeelding, kun je op allerlei manieren bewerken. Schuren of bekrassen. Verf- en kleurlagen kun je weer gedeeltelijk afschrapen. De kleureffecten van het onderliggende kale hout gaan op die manier  meedoen in de tekening. 

Ik heb met deze techniek een serie gemaakt van het dorp 's-Gravenvoeren in de Voerstreek (BelgiĆ«).Het is lekker snel en 'primitief' tekenen. Een heel dankbare techniek met vaak verrassende resultaten.

Het gevonden wrakhout neem ik mee naar mijn atelier. Ze inspireren me om er iets mee te doen. Ik droog het en versier het hout vervolgens met simpele arceringen en kleurpatronen. De versieringen worden 'gestuurd' door de vormen van het hout.

Het eindresultaat doet denken aan een tatoeage. De takken zijn door de versieringen geen gewone takken meer. Ze hebben iets 'bezwerends' qua uitstraling gekregen. Het zijn een soort totems geworden. Ik zie het als een ode aan de natuur. Dood hout weer tot leven brengen. De objecten hebben een maat tussen de 10 en 150 cm en zijn gevonden en bewerkt in 2008.

Klik op de afbeelding voor een vergroting.