Skip to main content

In juni 2010 heb ik, in het kader van het kunstproject Sector Millingen (www.kunstinmillingen.nl) een tiental dagen verbracht in de Telpost te Millingen. De Telpost is een gebouwtje van Rijkswaterstaat, vlak aan de Rijn gelegen en met prachtig uitzicht over de Rijn en uiterwaarden.In juni heb ik, in het kader van het kunstproject Sector Millingen (www.kunstinmillingen.nl) een tiental dagen verbracht in de Telpost te Millingen. De Telpost is een gebouwtje van Rijkswaterstaat, vlak aan de Rijn gelegen en met prachtig uitzicht over de Rijn en uiterwaarden.

Elf kunstenaars, waaronder ik, verruilden hier hun atelier een tiental dagen om in het rivierengebied inspiratie op te doen voor hun artistieke werk. 

Mijn werkperiode  heeft in het teken gestaan van de wilde paarden die in het nabijgelegen natuurgebied van de Millingerwaard verblijven. Deze zogenaamde Konikpaarden trekken in kuddes door het ruige terrein en zoeken zelf hun voedsel. Het zijn prachtige dieren.Ik heb er veel tekeningen van gemaakt en in het landschap ter plekke merktekens en beelden van deze paarden achtergelaten. Met name op de mooi beschutte en stille zandstrandjes bij de rivier.

Deze lagen vol met bruikbaar materiaal, aangespoeld of ter plekke bij de kribben aanwezig. De ene dag maakte ik een paardenmozaïek van oude bakstenen, de andere dag van basaltblokken,  plastic afvalflessen, bloemen of zand. In sommige bakstenen en kleine basaltblokken heb ik met een steenbeitel paardentorso’’s gehakt. Het was lekker buiten spelen. Door de hoge waterstand van de rivier, tijdens mijn laatste werkdagen, werden de (meeste)  beelden die ik had gemaakt weer overspoeld door het water. Ik vond dat een mooie afsluiting van mijn werkweek. De rivier geeft en neemt.

Nadien heb ik de 'paardenserie' nog uitgebreid met een serie van gevleugelde viervoeters. Het mythologische rijdier Pegasus is tenslotte verwant aan de Konikpaarden.

Klik op de afbeelding voor een vergroting.